21 Eylül 2017 Perşembe

SİLOR - KARADENİZİN ÇILGIN KEBABI



Pratik lezzetlerimize muhteşem bir tarifle devam ediyoruz. Silor veya bazı yörelerde bilinen adıyla siron. Karadenizin muhteşem kebabı...




 Öncelikle silorun ana malzemesini nasıl yapacağımızı öğrenelim. İşin pratik olan kısmı da bu, bir kez çok miktarda yapıp yaz kış kullanabilirsiniz. Aynı kuru yufka gibi düşünülebilir.
 
 Yufkalar rulo yapılır ve 3 santim yüksekliğinde kesilerek dik olarak tepsiye dizilir ve fırında kızartılır. Bunu her seferinde yapıyorum aslında ama karadenizde cuvallarda saklanır ve kışlık olarak hazırlanır. Yani tercih sizin. Bu arada resimdeki pek kızarmamış acele ettim galiba😍😊

SİLORUMUZU HAZIRLADIK ŞİMDİ TARİF: 
Malzemeler
Bir tepsiye dizilmiş silor
Yoğurt
Sarımsak
Tavuk
Tereyağ
Tuz.
Ölçüler sizin yapacağınız miktara göre değişir. 

NOT: Siz olayı anladınız ama ben yinede nasıl yaptığımı anlatayım😉😊
   Mümkünse tavuğun göğüs ve but eti karışık kullanmalı. But kullanıyorsanız küçük bir tepsi için bir büyükçe but yeterli oluyor.
   Öncelikle tavuklar az suda ve tuz ilave ederek haşlanır iki üç su bardağı kadar su yeterli. Tavuklar parçalanır ve isteğe göre susuz olarak tereyağında biraz kavrulur ve yarım çay bardağı kadar tavuk suyu ilave edilerek yumuşaması sağlanır. Karıştırılır ve üstü kapalı olarak beklemeye alınır. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Bir tavaya tereyağ konur ve böylece silorumuzu hazırlamak için bütün hazırlıklar yapılmış olur.

   Burada önemli olan siloru yemekten hemen önce servise hazırlamak.
  
   Servise hazırlık:
   Yine resimdeki küçük tepsi için düşünürsek bir su bardağı tavuk suyu, tepsiye dizilmiş silor üzerine bir çorba kaşığı yardımıyla ilave edilir. Hemen üzerine sarımsaklı yoğurdun yarısı gezdirilerek 175 derece ısıtılmış fırında 5-6 dakika çekmesi sağlanır.  Fırından çıkarıldığında üzerine yoğurdun kalanı tavuk ve en üste kızdırılmış tereyağ ilave edilerek servis yapılır.

Lezzetli olması için:


Tavuk kemikli olarak az suyla mümkünse düdüklüde pişirilmeli

Mutlaka silor tavuk suyu ve yoğurtla fırınlanmalı bu yapılmadan da olur ama emin olun lezzeti çok farklı oluyor.
    
     Veeee Afiyetler Olsun Efendim....
  

14 yorum:

  1. Daha önce hiç duymamıştım, elinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim😊 umarım beğenirsiniz sevgiler

      Sil
  2. Ben sinor siye biliodum 😁 cok seviyorum bunu ya. Ama üstne salca sos yapiyorum ay canm cekti valla 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymalı olunca bende salçalı sos yapıyorum. Tavukla yufka çok yakışıyor. Teşekkür ederim 😊 Afiyet olsun hadi yapalım😍

      Sil
  3. İlk kez duyuyorum ama okurken salyalarım falan akacaktı neredeyse :D Ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman yapmak lazım😊 Çok teşekkür ederim😍

      Sil
  4. Karadeniz'in güzel kızı... Yorumlarına her yerde rastlarım, bakalım neler yazıyormuş Gamze diye ziyaretine geldim :) Çok severim yöresel kebap tariflerini. Ben Konya'lıyım mesala, bizim de etli ekmeğimiz meşhurdur. Ama yaşımdan dolayı dikkatli olmak zorundayım. Arada da olsa yiyorum. Tarifini her ihtimale karşı not aldım. Zaman zaman bloğuna gelirim yavrum. Eline sağlık paylaşım için. Sevgilerimle :) Ece ablan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim😍😍😍

      Sil
    2. Bu arada etli ekmeği çok severim Ece ablacım😊😍😍

      Sil
  5. Kebap lezzeti çağırıştırıyor 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fena😊 diyet sayılmaz ama bu piratikliğe bu lezzet fazla olunca paylaşayım dedim😊 Teşekkür ederim

      Sil
  6. Çok lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık tarif için teşekkürler :)

    YanıtlaSil